ŠTEFANOVCE: Plynová kríza s obcou neotrasie, domy a obecný úrad vykurujú drevom

16.04.2011 Vranov nad Topľou

Štefanovce 16. apríla (TASR) - Spôsob života obyvateľov koncovej obce Štefanovce v okrese Vranov nad Topľou sa za uplynulé desaťročia výrazne nezmenil. Aj keď jazdia na lepších autách ako v minulosti a zopár príbytkov získalo po rekonštrukcii nový šat, členovia väčšiny rodín stále hospodária na svojich políčkach a k domom v priebehu roka zvážajú z okolitých lesov drevo potrebné na vykurovanie domácností. Tým istým druhom paliva kúria aj v pieckach na obecnom úrade a v miestnych potravinách.
Štefanovce, obklopené takmer zo všetkých strán lesmi, sú od okresného mesta Vranov nad Topľou vzdialené iba 18 kilometrov, avšak ide o dedinu, kde majú autobusy smerujúce zo susedného Továrneho svoju konečnú zastávku. Asfaltka už ďalej nepokračuje a v závere obce ju strieda poľná cesta.
Každodenná práca je súčasťou životného štýlu Štefanovčanov už od nepamäti a to, že obec nie je plynofikovaná, niektorým ľuďom až tak neprekáža. Aj keď sa im ponúka alternatíva v podobe vykurovania prostredníctvom elektrických kotlov, naďalej zostáva väčšina obyvateľov, ako aj miestna samospráva pre lacnejší variant pri spaľovaní tuhého paliva.
\"Drevo privážame asi dvakrát do roka, potrebujeme ho stále. Aj v tomto období naďalej kúrime, síce už nie celý deň, ale k večeru je to potrebné,\" podotkol miestny obyvateľ Stanislav Suchý. Ako dodal, počas uplynulých dní sa spolu s rodinou pustili aj do práce na políčku za domom, kde zasadili zemiaky. Nasledovať ich budú priesady paradajok a paprík, ktoré vypestuje gazdiná na okenných parapetoch. Plánujú si neskôr pochutnať aj na vlastnej cibuli, cesnaku, kapuste či kukurici. Vedľa role majú zaparkovaný staručký traktor, ktorý pravidelne využívajú v záhrade, ako aj pri preprave dreva.
\"Je tu stále viac práce ako v takom paneláku, tam si človek zaplatí a má pokoj. Tu človeku padá omietka, je potrebné zafarbiť ohradu, ísť po drevo do lesa, pokosiť trávu, je tu pole, čiže roboty máme stále dosť, ale nesťažujeme sa,\" zhodnotil Suchý.
\"Vykurovanie obecného úradu a potravín obec zabezpečuje drevom a tak to zostane pravdepodobne aj naďalej,\" vysvetlil starosta Štefanoviec Peter Giboda. Vedú ho k tomu podľa jeho slov finančné možnosti obecnej pokladnice. Systém vykurovania na úrade, ktorý zabezpečuje šesť piecok v jednotlivých miestnostiach, však plánuje kompletne prestavať. \"Chceli by sme vybudovať centrálne vykurovanie. Ak by sme získali nejaké externé zdroje, zakúpime v budúcnosti veľký kotol a nainštalujeme tepelné rozvody s radiátormi,\" priblížil starosta.
 

Vyberte región